9 MAI – Ziua Europei, a Independenţei României și Ziua Victoriei

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția ţării noastre de trei ori, prin proclamarea Independenţei de Stat a României, la 9 mai 1877, s-a înregistrat Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1945, şi sărbătorim Ziua Europei, la 9 mai 1950 având loc începutul formării marii familii europene din care face parte și România, astăzi.

Așadar, analizând însemnătatea zilei de 9 mai, se cuvine să comemorăm cu respect eroii neamului românesc, care, prin sacrificiul suprem au marcat cursul istoriei naţionale. Independenţa de Stat a României reprezintă unul dintre momentele cu o puternică semnificaţie în viaţa poporului nostru și este obligația morală a fiecăruia dintre noi să rememoreze clipele de înaltă trăire patriotică a celor care au înfăptuit-o. Data de 9 mai 1877 marchează realizarea unui deziderat de secole al românilor care îşi doreau independenţa. Memoria celor care s-au sacrificat pentru integritatea teritorială nu poate fi uitată de nicio generație!

Al Doilea Război Mondial, cu distrugerile colosale de vieţi omeneşti pierdute pe câmpurile de luptă, a dovedit că solidaritatea şi unitatea naţiunilor lumii este elementul cheie în lupta binelui împotriva răului, că libertatea individuală şi a naţiunilor nu poate fi îngrădită şi încătuşată. Ziua de 9 mai a devenit un simbol al idealurilor şi năzuinţelor popoarelor de a trăi libere.

Totodată, 9 mai este ziua în care, în urmă cu 77 de ani, statele europene au decis să îşi dea mâna în numele ideii de solidaritate, bunăstare, unitate şi diversitate. România este membră a Uniunii Europene din 2007, iar ziua de 9 mai este şi un prilej de a saluta cu mândrie progresele făcute de ţara noastră în afirmarea pe scena europeană.

Perioada parcursă de la evenimentele invocate se constituie într-o vibrantă emoţie pentru toate generaţiile, dar şi un moment de înălţătoare evocare a perioadelor de înflorire şi redevenire a poporului român.

Vă îndemn, dragi nemțeni, să ne bucurăm de această triptă sărbătoare, păstrând vie amintirea celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi să trăim astăzi într-o ţară liberă, într-o Europă unită!

Glorie soldaţilor români!
La mulţi ani România!
La mulţi ani Europa!

Citește și

Atenție: Acest website folosește cookies pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Acceptarea politicii de confidențialitate și continuarea navigării pe această pagină se consideră o oferire a consimțământului. În caz contrar, puteți părăsi pagina. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate