27 martie -unirea Basarabiei cu România

„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!
Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan“.

Este mesajul rostit în ziua de 27 martie 1918, la şedinţa Sfatului Ţării pentru adoptarea unirii Basarabiei cu România, mesaj peste care nu trebuie să se așeze praful uitării! Atâta timp cât românii de pe malurile Prutului vor vorbi aceeași limbă, se vor ruga aceluiași Dumnezeu și vor purta aceleași straie pe care le-au purtat strămoșii, ei trebuie să trăiască uniți.

Păcat că marele eveniment de la 27 martie 1918 și-a produs efectele doar 22 de ani! Dar cred cu tărie că rana României de la granița pe care o spală Prutul, într-o zi se va vindeca și țara noastră va avea din nou trupul întreg!

Citește și

Atenție: Acest website folosește cookies pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Acceptarea politicii de confidențialitate și continuarea navigării pe această pagină se consideră o oferire a consimțământului. În caz contrar, puteți părăsi pagina. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate