3 Aprilie, Ziua Jandarmeriei Române

În fiecare an, în a 3-a zi a lunii lui Prier (Aprilie) se serbează Ziua Jandarmeriei Române fiind data la care, în anul 1850, printr-un ofis al domnitorului Grigore Alexandru Ghica se instituia „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” – lege ce conferea de jure și de facto statut juridic armei Jandarmeriei, principiile ei de organizare şi funcţionare, precum și rolul său principal, acela de ”a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor”.
De 174 de ani, principiile legiuirii domnului Ghica au rămas, de-a lungul vremii, la baza tuturor proceselor de reorganizare, modernizare și refuncționalizare a acestei instituții militarizate, cu atribuții de menținere a ordinii publice, asigurarea securității în diferite contexte și îndeplinirea unor misiuni specifice în cadrul sistemului judiciar.
Doresc cu onestitate și prețuire Jandarmeriei Române și lucrătorilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț, azi și mereu, ani mulți și prolifici în activitatea deloc simplă, deloc ușoară, desfășurată în interesul comunității, sub inspirația ocrotitorilor spirituali aleși – Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil!
La mulți ani!
Citește și

Atenție: Acest website folosește cookies pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Acceptarea politicii de confidențialitate și continuarea navigării pe această pagină se consideră o oferire a consimțământului. În caz contrar, puteți părăsi pagina. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate