Astăzi, pe 23 iulie, sărbătorim ziua de naștere a unuia dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai județului nostru, domnul Lucian Strochi. Născut la Petroșani, Hunedoara, în 1950, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti în 1974 și a fost repartizat ca profesor în Judeţul Neamţ, la Şcoala Generală din Comuna Tazlău.
Cariera sa impresionantă a inclus roluri diverse și importante: a fost bibliotecar la Biblioteca Judeţeană Neamţ (1979-1982), la Şcoala Generală Nr. 3 din Piatra-Neamţ (1982-1989; 1990-1991), a fost director al Casei Prieteniei Neamţ – Champagne-Ardenne (Casa Franţei) (1991-1998), concomitent, a deţinut funcţii în administraţia publică locală, apoi director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Judeţului Neamţ (2001-2005), director artistic al Teatrului Tineretului (2006-2008); a revenit la catedră (Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida”, Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Şcoala Nr. 6).
Pe lângă aceste funcții, a fost și redactor-responsabil, redactor coordonator, codirector-editor și director al unor reviste de prestigiu precum „Reformatorul”, „Antiteze” și „Asachi”.
Lucian Strochi este un membru activ al Uniunii Scriitorilor din 1995 și al Uniunii Artiştilor Plastici din 1999. În 2003, a obținut titlul de doctor în filologie cu teza „Dimensiuni ale fantasticului în creaţia artistică a lui Mircea Eliade şi Vasile Voiculescu”. În 2004, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.
Deși nu s-a născut în Neamţ, domnul Lucian Strochi a fost adoptat cu dragoste de nemțeni și a contribuit enorm la promovarea ținutului nostru. Prin toată activitatea sa, a demonstrat dragostea și respectul pentru ținutul Neamțului, devenind astfel o parte din tezaurul nostru cultural.
Îi urez astăzi un călduros „La mulți ani!” și îi mulțumesc pentru tot ceea ce a realizat prin activitatea domniei sale pentru comunitatea noastră!
La mulți ani, maestre!