Cetățenii acestui oraș trebuie să știe pe ce sunt cheltuiți banii publici!

Ieri am participat la Primăria Piatra-Neamț, la ședința Consiliului Local, pentru a-l întreba direct pe primarul orașului de ce sunt privați cetățenii de unele informații de interes public ca urmare a nerespectării hotărârilor Consiliului Local.
Zilele trecute, ne anunța că o organizație a acordat municipiului Piatra-Neamț un premiu pentru transparență bugetară. Curios cum e posibil așa ceva, câtă vreme la Primărie nu prea se poate vorbi despre transparență!
Concret, la data de 25 februarie 2021, a fost adoptată HCL nr. 28/2021, care prevede că „pe paginile de internet ale municipiului Piatra-Neamț, ale instituțiilor și serviciilor publice aflate în subordinea Consiliului Local al municipiului Piatra-Neamț, precum și ale întreprinderilor publice – societăți comerciale la care municipiul este acționar majoritar, se va crea un submeniu/secțiune – «Transparența instituțională», în care se vor regăsi informații și documente. Fiecare dintre instituțiile, serviciile și întreprinderile menționate anterior vor trebui să asigure crearea secțiunilor «Ocuparea funcțiilor publice», «Contracte și protocoale», «Plăți», «Buget», «Achiziții», «Investiții», «Consultare publică», «Structură personal» în cadrul meniului «Transparență instituțional㻓.
Pentru că nu a fost dusă la îndeplinire această hotărâre, la data de 23 martie anul acesta am transmis o adresă la Primărie, prin care am solicitat explicații pentru nerespectarea hotărârii Consiliului Local. Întrucât nu am primit răspuns, am revenit cu o nouă adresă, la data de 19 aprilie, însă lucrurile nu s-au schimbat și în continuare hotărârea nu se aplică. În ședința de Consiliu Local de astăzi l-am întrebat pe domnul primar ce se întâmplă cu transparența în instituția care asigură activitatea de administrație publică locală.
A încercat să dea o explicație susținând că nu avea cunoștință despre cele două adrese de la Prefectură, asta nejustificând privarea pietrenilor de informațiile de interes public așa cum s-a stabilit prin hotărârea adoptată încă de acum doi ani.
Cetățenii acestui oraș trebuie să știe pe ce sunt cheltuiți banii publici!
Îi rog pe pietrenii care se adresează Primăriei cu diverse solicitări și nu primesc răspuns, să informeze Prefectura pentru a scrie eu Primăriei și pentru a le aduce la cunoștință informațiile care îi interesează. Dacă nu li se răspunde nici Prefecturii, promit să merg la fiecare ședință pentru a-l întreba direct pe domnul primar!

Citește și

Atenție: Acest website folosește cookies pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Acceptarea politicii de confidențialitate și continuarea navigării pe această pagină se consideră o oferire a consimțământului. În caz contrar, puteți părăsi pagina. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate