La mulți ani tuturor celor ce își serbează onomastica!

Sărbătoarea Sfântului Vasile este un timp sacru, cu totul și cu totul aparte. Țăranul român credea că în noaptea care prefigurează sărbătoarea Sfântului arhiepiscop din Cezareea Capadociei, într-o clipită, cerurile se deschid. Le văd astfel doar cei curați la suflet, buni și drepți înaintea lui Dumnezeu. Omului care se învrednicește să le vadă deschise, Dumnezeu îi îndeplinește orice dorință.
Etnologii români au remarcat o idee arhaică, precreștină, care străbate ca un fir roșu calendarul popular: în viziunea țăranului român, sfinții situați mai spre începutul anului sunt tineri și plini de viață, dar pe măsură ce anul se apropie de sfârșit, ei îmbătrânesc. De aceea în luna decembrie ne întâlnim cu cei doi moși – Ajun și Crăciun. Irina Nicolau remarca în acest sens: „Țăranii cred că Sfântul Vasile este tânăr și chefliu. Îi arde de petrecere pentru că este primul din an. Vor urma sfinții războinici, ca Sfântul Gheorghe, sfinții adulți și puternici, cum e Sfântul Ilie, și sfinții bătrâni, grupați spre sfârșitul anului: Sfântul Dumitru (Sînmedru), Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae (Sânicoară) și Moș Crăciun. Pe măsură ce timpul îmbătrânește, îmbătrânesc și sfinții”.
În ajunul praznicului Sfântului Vasile comorile se învăpăiază în roșu, alb sau albastru. Cei dornici să se îmbogățească, cum apune soarele, pornesc spre locurile tainice despre care se știe sau doar se bănuiește că ar ascunde gologani de aur. Priveghează până la răsăritul soarelui: dacă acei bani încep să ardă încă de la lăsatul serii, înseamnă că sunt răi, poate blestemați, și bine ar fi să se păzească de ei. Dar dacă flăcările care ard deasupra comorii se învăpăiază chiar în zorii noului an, acei bani sunt buni și pot fi dezgropați și însușiți, fără teama de a atrage paguba, boala sau nenorocul.
Text: Ciprian Voicilă, sociolog la Muzeul Țăranului Român
Icoană pe lemn cu tema „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, datare secolul al XX-lea, centru iconografic necunoscut – Colecția Muzeului Național al Țăranului Român
La mulți ani tuturor celor ce își serbează onomastica!

Citește și

Atenție: Acest website folosește cookies pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Acceptarea politicii de confidențialitate și continuarea navigării pe această pagină se consideră o oferire a consimțământului. În caz contrar, puteți părăsi pagina. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate