Programe de sprijin pentru zona montană

Am coordonat ieri, la Prefectură, în prezența directorului general adjunct al Agenției Naționale a Zonei Montane – Gheorghe Hîrlav, a reprezentanților primăriilor din județ și ale unor instituții deconcentrate, o ședință în cadrul căreia am discutat despre viitoarele programe de sprijin pentru zona montană.

Agenția Națională a Zonei Montane lansează trei programe de sprijin prin care se finanțează înființarea de stâne montane, înființarea de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană și înființarea de centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură din zona montană.

Prin aceste programe se urmărește valorificarea superioară a produselor montane, stimularea creării de investiții cu capital românesc, limitarea declinului sectorului de producție primară, în scopul asigurării consumului intern, menținerea și crearea de noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe reducerea depopulării zonelor montane. Suma alocată programelor este de aproximativ 220 milioane de lei, din bugetul național, iar valoarea proiectelor diferă în funcție de tipul de investiție care se realizează.

Depunerea proiectelor se face online, accesând site-ul www.azm.gov.ro, iar ghidurile solicitanților se găsesc la adresa http://azm.gov.ro/ghidurile-solicitanților. Sesiunea de depunere se va închide pe 29 noiembrie 2022, ora 23.59.

Îi încurajez pe nemțenii din zona de munte să valorifice aceste oportunități prin care ar putea dezvolta o afacere proprie, beneficiind parțial de finanțare nerambursabilă. Mai multe informații pot fi obținute de pe pagina web a Agenției Naționale a Zonei Montane, la secțiunea Programe de Investiții: https://azm.gov.ro/programe-de-investitii/.

Citește și

Atenție: Acest website folosește cookies pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Acceptarea politicii de confidențialitate și continuarea navigării pe această pagină se consideră o oferire a consimțământului. În caz contrar, puteți părăsi pagina. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate