Școala Dulcești va intra într-un proces de consolidare de urgență

Guvernul României va implementa un program de consolidare a școlilor care nu prezintă siguranță în exploatare. În cazul județului Neamț vorbim momentan de Școala Dulcești, unde sunt înscriși 101 elevi, în clasele primare, gimnaziale și clasa pregătitoare.

Am participat la o videoconferință cu ministru Afacerilor Interne, al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și cu ministru Educației. Abordate au fost două subiecte: stadiul implementării proiectelor depuse de structurile MAI prin PNRR și situația clădirilor în care își desfășoară activitatea unitățile din sistemul de învățământ raportat la manifestările seismice din ultima perioadă.
În urma unei astfel de verificări s-a concluzionat că, în județul Neamț, singura școală care necesită consolidare de urgență este cea de la Dulcești. În data de 20 februarie, conducerea școlii a informat Inspectoratul Școlar că a identificat spațiile în care vor fi relocați elevii pe perioada desfășurării lucrărilor de consolidare. Astfel, școala din Dulcești, care potrivit expertizării realizate a fost încadrată în gradul I de risc seismic, va intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare, printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern în aceste zile.

În patru spații ce aparțin Căminului Cultural din comună vor fi mutați elevii claselor V-VIII și cei de a II-a și a III-a, clase simultane, fiind vorba în total 71 de copii. Cei de clasa pregătitoare și clasa a IV-a, în total 30 de elevi, vor învăța la Bibliotecă. Toți copiii vor fi la ore în intervalul 8 -15, astfel încât orarul școlar să nu sufere modificări.

Ministerul Dezvoltării va derula în scurt timp Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023 are un buget alocat de 200 de milioane de lei – credite bugetare și 500 milioane de lei – credite de angajament, iar finanțarea pentru obiectivele care vor fi supuse reabilitărilor este de 100%. Programul este multianual și a fost gândit pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit.

Citește și

Atenție: Acest website folosește cookies pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Acceptarea politicii de confidențialitate și continuarea navigării pe această pagină se consideră o oferire a consimțământului. În caz contrar, puteți părăsi pagina. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate