Ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență

Am coordonat astăzi ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia am aprobat regulamentul ce conține măsurile necesare monitorizării şi gestionării situaţiilor de urgență specifice sezonului rece, în iarna 2022-2023.

Măsurile adoptate privesc diminuarea potențialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe râul Bistrița, colaborarea pentru gestionarea situațiilor de urgență produse ca urmare a înzăpezirii drumurilor naționale și de interes local, precum și ca urmare a fenomenului de ger, prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost și a celor care locuiesc în spații neîncălzite.

Suntem în prag de instalare a sezonului rece și este necesară luarea măsurilor pe care să le aplicăm pentru ca efectele fenomenelor meteo periculoase specifice iernii să fie cât mai mici la nivelul județului Neamț. Am stabilit și modul în care vor fi supravegheate căile de circulație din județ și rețelele de utilități în perioada cu zăpadă și viscol, cum se vor modifica programele școlare în unitățile de învățământ în cazuri speciale. De asemenea, prin regulament este prevăzut cum vor interveni cei din Poliție, Salvare, DELGAZ, cum se vor executa intervențiile pentru deszăpezire, etc. Iarna e lungă, probleme sunt multe, important este să fim pregătiți pentru soluționarea lor în cel mai scurt timp și să fie cât mai puțin posibil afectată populația.

Între 1 și 15 noiembrie, o comisie numită prin ordin al prefectului se va deplasa în bazele de deszăpezire ale Secției de Drumuri Naționale Piatra-Neamț și ale operatorilor economici care execută deszăpezirea drumurilor județene, pentru verificarea stocurilor de materiale antiderapante, utilajelor, echipamentelor și mijloacelor specifice pentru prevenirea și combaterea poleiului și a înzăpezirii drumurilor, precum și pentru deszăpezirea acestora.

În zilele următoare, toți primarii din județ vor convoca membrii comitetelor locale pentru situații de urgență și vor adapta conținutul regulamentului adoptat de către CJSU la specificul unităților administrativ-teritoriale pe care le conduc, pentru că nu putem vorbi de zăpor într-o comună care nu are legătură cu râul Bistrița, cum nu putem vorbi de modificarea programelor școlare în sate în care nu funcționează unități de învățământ.

Sper să avem o iarnă care să nu ne creeze probleme pe care să nu le putem rezolva la timp.

Citește și

Atenție: Acest website folosește cookies pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Acceptarea politicii de confidențialitate și continuarea navigării pe această pagină se consideră o oferire a consimțământului. În caz contrar, puteți părăsi pagina. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate