Turnul lui Ștefan cel Mare, avariat de fenomenele meteorologice periculoase

Astăzi, prin ordin de prefect, am dispus constituirea unei comisii mixte formate din specialiști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Stat în Construcții, Consiliul Județean Neamț, Direcția pentru Cultură Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț, pentru a inventaria și evalua pagubele produse de fenomenele meteorologice periculoase asupra Turnului lui Ștefan cel Mare, în data de 22 august.

Comisia a identificat vizual în teren pagubele produse ca urmare a descărcării electrice. De asemenea, a analizat starea tehnică a construcției, instalația de protecție la trăsnet și instalația electrică de utilizare interioară.

În urma verificărilor s-a constatat:

– construcția nu a suferit modificări la nivelul structurii față de valoarea de referință;

– Instalația de utilizare electrică interioară a fost avariată în totalitate, nemaiputând fi utilizată la parametrii proiectați;

– obiectele de patrimoniu din incinta Turnului nu au fost afectate;

– se impune refacerea instalației electrice de utilizare conform normativului NP I7/2011;

– verificarea instalației de protecție la trăsnet va fi asigurată de către o firmă, persoană fizică/juridică autorizată. În cazul în care, în urma măsurătorilor, se constată că nu mai funcționează la parametrii proiectați, se impune refacerea/înlocuirea instalației de protecție împotriva trăsnetului.

Situația înregistrată trebuie soluționată în cel mai scurt timp posibil și din acest motiv am solicitat implicarea imediată a tuturor instituțiilor cu responsabilități în cazul de față, pentru că Turnul Clopotniță este emblema orașului. Intervențiile care vor fi executate trebuie făcute cu respectarea tuturor normativelor în vigoare, pentru că un astfel de obiectiv, loc de referință pentru turiștii care ajung în municipiul Piatra-Neamț, nu trebuie să prezinte nici cel mai mic risc pentru cei care doresc să îl viziteze!

Citește și

Atenție: Acest website folosește cookies pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Acceptarea politicii de confidențialitate și continuarea navigării pe această pagină se consideră o oferire a consimțământului. În caz contrar, puteți părăsi pagina. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate