Azi, 15 Ianuarie 2024, la aniversarea celor 174 de ani de la nașterea etalonului identitar românesc, poetul-nepereche Mihai Eminescu, ce prefațează an de an Ziua Culturii Naționale, m-am bucurat nespus să mă aflu în mijlocul a sute de participanți la suita de manifestări dedicate evenimentului, în organizarea exemplară a echipei de la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț.
Alocuțiunile inspirate și deosebit de interesante ale managerului bibliotecii – Mihaela Mereuță, Lucian Strochi care ni l-a adus pe Eminescu în contemporaneitate și, a lui Vasile Baghiu care ni l-a relevat pe Eminescu în „rolul“ de poet din cadrul Conferințelor Eminescu, expoziția colectivă de pictură de pe simezele Sălii Cupola a Bibliotecii Județene, recitalul de lieduri susținut de elevii Liceului de Arte „Victor Brauner“ din Piatra-Neamț precum și, mult așteptatul spectacol ecvestru „Luceafărul“ de pe scena în aer liber, au adunat în număr mare spectatori de toate vârstele, dar la fel de fascinați.
Este bine de știut – mai ales pentru cei care, din motive obiective, nu au putut fi prezenți, faptul că, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț se află colecția completă a ziarului „TIMPUL“ din perioada în care Eminescu era redactor, precum și un bogat fond de carte alcătuit din 673 titluri semnate de însuși „Luceafărul poeziei române“ – cum nemuritor l-a numit pe Mihai Eminescu jurnalistul Constantin B. Stamatin, în necrologul său publicat în ziarul „Adeverul“ nr. 252 din 18 iunie 1889.
De altfel, spațiul expozițional de la parterul bibliotecii găzduiește o generoasă expoziție cu facsimile de manuscrise eminesciene și ediții bibliofile Eminescu, din colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, ce nu pot fi ignorate prin valoarea lor culturală, patrimonială și educativă și care își așteaptă noi vizitatori interesați de a descoperi nu doar un mare poet național, ci o „ conștiință de cultură completă“ cum aât de exact îl vedea filosoful, publicistul și scriitorul Constantin Noica.