Am convocat ieri o ședință de lucru cu primarii din zona montană a județului pentru a discuta despre problemele cauzate în ultima perioadă de atacurile urșilor. La întâlnire au participat și medicii veterinari de circumscripție, administratorii fondurilor de vânătoare, precum și reprezentanți ai Jandarmeriei, Gărzii de Mediu și Agenției pentru Mediu.
Deși OUG nr.81/2001 oferă cadrul legal pentru intervenții în situația în care comunitățile se confruntă cu atacul carnivorelor mari, acesta nu este suficient, fiind necesar ca legislația să fie adaptată realităților din teren. Numărul urșilor a crescut foarte mult raportat la arealul necesar. Sunt fonduri de vânătoare de aproximativ 11 000 de ha, unde gestionarii acestora au raportat prezența a 22 de exemplare, încărcătură mult prea mare pentru un areal atât de mic.
Fauna trebuie respectată și conservată, iar viețile oamenilor și bunurile acestora protejate!
Este necesar ca specialiștii să gestioneze această problemă în pădure, acolo unde animalele trebuie să trăiască și unde pot fi hrănite, monitorizate și evaluate, și nu în interiorul localităților.
Nu putem transforma primarii în paznici de noapte și nici gospodăriile oamenilor în terenuri de vânătoare!
De aceea, urmare a datelor colectate, voi transmite un punct de vedere autorităților centrale, pentru ca acestea să analizeze oportunitatea unor intervenții la nivel legislativ.