Conducerea primăriei se laudă astăzi cu faptul că “Primele 21 de autobuze electrice care vor circula în Piatra-Neamț au ajuns în țară și în aproximativ 2 săptămâni vor ajunge în oraș, după montarea unor echipamente necesare pentru funcționarea mijloacelor de transport.
Prin acest proiect vom avea în Piatra-Neamț 41 de autobuze electrice, moderne, nepoluante. În februarie am semnat un alt contract de finanțare prin PNRR pentru un transport public modern, cu autobuze electrice și cu un sistem eficient de e-ticketing.”
Apoi, la final adaugă și o serie de hashtaguri din care, probabil, se vrea a se înțelege că meritul ar fi al administrației liberale.
Le amintesc domnilor care conduc primăria Piatra Neamț că pentru ambele proiecte inițiativa a aparținut Consiliului Județean Neamț, in calitate de BENEFICIAR. Atât contractul încheiat cu MDLPA cât și cel încheiat cu ADR, sunt contracte semnate cu Consiliul Județean Neamț ca BENEFICIAR.
Ambele proiecte sunt începute in timpul administrației_PSD si al guvernării_PSD.
Administrația liberală beneficiază de pe urma demersurilor CJ Neamț, aportul Primăriei Piatra Neamț, partener in aceste proiecte, fiind unul minor, spre deosebire de cel al CJ Neamț, aceasta asumându-și printre altele să pună la dispoziție terenul pe care vor fi amplasate stațiile de reîncărcare. (Vezi fotografiile)
Mai exact, contractul de furnizare #autobuze_electrice și stații de încărcare a fost semnat de CJ Neamț cu reprezentanții S.C. BMC TRUCK&BUS S.A., în cadrul proiectului „Achiziţie mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m deal, Iași, CJ Neamț, Tg. Mureș“, finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Procedura de achiziție a fost derulată de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în calitate de lider de parteneriat. Din proiect mai fac parte municipiile Iași, Târgu Mureș și Tulcea.
În cadrul acestui contract vor fi achiziţionate 21 autobuze electrice cu lungimea de 10 metri, însoţite de 7 staţii de încărcare rapidă şi 21 staţii de încărcare lentă. Valoarea contractului de furnizare este de 49.230.291,67 lei cu T.V.A. Cele 21 de autobuze vor fi livrate etapizat, până la sfârșitul anului 2023. Ele vor circula pe raza municipiului Piatra Neamț, conform Programului de transport public din oraș.
În acelasi timp, Consiliul Județean derulează un alt proiect, tot cu finanțare europeană, în valoare de peste 70 de milioane de lei, tot pentru transportul ecologic în municipiul reședință de județ și în comunele învecinate. Astfel, vor fi achiziționate încă 20 de autobuze electrice și va fi modernizat garajul SC Troleibuzul SA, conform standardelor europene.
In plus, după cum reiese din adresa MDLPA înaintată Consiliul Județean (documentul atașat), din 8.12.2022, privind comunicarea rezultatului evaluării cererii de finanțare, aflăm că cererea CJ Neamț a fost aprobată astfel că încă 18 autobuze electrice vor fi achiziționate în cadrul apelului de proiecte PNRR. Acest proiect se derulează in parteneriat cu administrația publica locală din Piatra Neamț.
Proiectul „Achiziție autobuze ecologice“, cu o valoare totală de 57.836.162,35 lei, a fost selectat și va primi finanțare nerambursabilă sută la sută prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Este vorba despre un alt contract semnat de CJ Neamț și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.
In concluzie, “împreuna reclădim Piatra Neamț” nu înseamnă să te lauzi cu munca altora, în absența căreia aceste investiții nu ar fi existat, aportul administrației județene PSD din ultimii ani fiind unul major pentru nemțeni.