Am trăit în această după-amiază o mare emoție, prilejuită de întâlnirea cu un grup de preoți de la Protopopiatul Cimișlia, din Republica Moldova, preoți care au ajuns în Neamț la invitația Protopopiatului Roznov și a părintelui Petru Munteanu de la Parohia „Sfinții Voievozi“ din Săvinești.
Am întâmpinat fețele bisericești la Palatul Administrativ, alături de Ion Asaftei, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. După o zi plină de muncă, am reușit să mă încarc sufletește și să simt ce oameni frumoși trăiesc pe pământ românesc, ascultându-i pe preoții din Republica Moldova. Doar stând de vorbă cu ei poți afla cu cât drag văd ei românismul, cum îl slăvesc pe Bunul Dumnezeu și cât de mult îi iubesc pe frații de pe cele două maluri ale Prutului. Ascultîndu-le discursurile bazate pe experiențe personale – dar toate cu un numitor comun, spaima atrasă de războiul care e la mică distanță de Cimișlia, – am înțeles încă o dată că Biserica Ortodoxă este cea care ne va ține uniți pe vecie oricare ar fi vremurile de restriște pe care le străbatem și că avem obligația morală, ca autorități, să găsim calea de a realiza legături nu doar în plan spiritual.
Le mulțumesc fețelor bisericești care ne-au vizitat pentru lecția de românism predată! Și oaspeții, și preoții din Protopopiatul Roznov, și-au exprimat dorința puternică de a se înfrăți comunitățile parohiale pe care le reprezintă. Așa să ne ajute Dumnezeu! Românii de pe malurile Prutului au fost despărțiți cu forța, dar biserica în care cred a rămas mereu unită, propovăduind iubirea dintre oameni!
Mulțumesc părintelui Petru Munteanu de la Parohia „Sfinții Voievozi“ de la Săvinești pentru toată bunăvoința de care a dat dovadă în cadrul acestei întâlniri și pentru cuvintele deosebite adresate, considerându-i pe preoții moldoveni „eroi, oameni cum nu mai există, având în vedere situația deosebit de grea care se întâlnește în parohiile lor!“