Ședință cu membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Neamț pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți

Întrucât au apărut pe teritoriul județului Neamț trei cazuri de pestă porcină africană la mistreț, s-a impus convocarea unei ședințe cu membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Neamț, la solicitarea Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț.

Reprezentantul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a prezentat Planurile de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți, corespunzătoare fondurilor de vânătoare de la Grumăzești, Dreptu și Negrești, unde s-au înregistrat trei cazuri de mistreți cu pestă porcină, cât și hotărârile privind stabilirea metodei de neutralizare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, aferente celor trei fonduri de vânătoare.

Grija mea este să controlăm cât mai bine situația pestei porcine în localitățile județului nostru, astfel încât boala să nu se extindă sau să se extindă cât mai puțin, pentru a evita pagubele produse mediului economic și proprietarilor particulari. Mă refer atât la restricțiile impuse de lege, care trebuie respectate pe zone întinse, nu doar în cele considerate infestate ci și în cele tampon, cât și la măsurile concrete care se pun în practică atunci când se înregistrează vreun caz.

Până în prezent, în 2023, în județul Neamț s-au înregistrat 3 cazuri de pestă porcină africană la mistreți și niciun caz la porcii din gospodăriile particulare. În 2022, au fost 13 carcase de mistreți si 113 porci domestici la care s-a confirmat de către laboratoarele de specialitate infecția cu virusul pestei porcine africane.

Citește și

Atenție: Acest website folosește cookies pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Acceptarea politicii de confidențialitate și continuarea navigării pe această pagină se consideră o oferire a consimțământului. În caz contrar, puteți părăsi pagina. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate