Urmare a articolului apărut în Vestea.net și preluat de către publicația Știripesurse cu titlul “Caz ciudat la Neamț, un azil fantomă ar fi fost lăsat de prefect să funcționeze ilegal”, doresc să aduc următoarele clarificări:
Societatea care administrează centrul ce face obiectul investigației jurnalistice are 2 puncte de lucru, unul în localitatea Piatra-Neamț, iar altul în localitatea Dumbrava Roșie.
Aceste puncte de lucru sunt organizate ca centre rezidențiale și au fost supuse activitătilor de control ale diverselor instituții ale statului, coordonate de Institutia Prefectului – Judetul Neamț, în zilele de 12-13 iulie 2023. În urma verificărilor efectuate, s-au constat mai multe deficiențe.
Centrul rezidențial nu deține autorizație sanitară de funcționare decât pentru unul din cele două puncte de lucru și nici licență pentru a presta servicii sociale. Drept urmare a deficiențelor constatate, centrul a fost sancționat cu amenzi totale în valoare de 185.900 lei. AJPIS Neamț a dispus ca măsuri acreditarea furnizorului, termen 20 august și licențierea serviciului, termen 31 septembrie, iar DSP Neamț a dispus ca măsuri intrarea în legalitate pănă la data de 30 iulie 2023.
Precizăm că, anterior acestui control, centrul a mai fost supus verificărilor de către inspectorii AJPIS Neamț în data de 31 martie 2023, iar în urma acestora s-a aplicat o amendă de 10.000 lei pentru obstrucționarea controlului și neprezentarea de documente. De asemenea, au fost trasate anumite măsuri și anume inițierea de urgență a demersurilor privind licențierea și acreditarea serviciului social.
Referitor la faptul că acest centru presta în continuare servicii sociale, deși fusese anterior sancționat de AJPIS, reprezentanții acestei instituții au comunicat Instituției Prefectului faptul că, potrivit cadrului legal existent, în situația în care nu a fost obținută licența, cum este și cazul acestui centru, nu se poate dispune suspendarea activității, ci doar retragerea licenței care în cazul de față nu exista. Totodată, au comunicat faptul că au raportat rezultatele verificării anterioare la Angenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială București și au dispus măsuri pentru intrarea în legalitate, însă singurul mijloc legal de constrângere prevăzut de lege pentru reprezentanții AJPIS este amenda, doar DSP dispunând de cadru legal pentru suspendarea activității. Deoarece sancțiunile se dispun gradual, fiind prima constatare făcută cu ocazia prezentului control de către DSP, s-a dispus aplicarea unei amenzi și obținerea autorizației sanitare de funcționare până la data de 30 iulie 2023, urmând ca în cazul în care nu vor fi îndeplinite aceste măsuri să se dispună suspendarea activității și relocarea beneficiarilor, exact ca în cazul centrului de la Pângărați, cu care se face comparație.
În cadrul acestei activități de control, am vizitat personal câteva centre pentru a mă convinge de condițiile de care beneficiau cei cazați.
Este de amintit faptul că, în timpul controlului efectuat săptămâna trecută în centrul rezidențial de la Dumbrava Roșie, unde am participat la solicitarea directorului DSP Neamț, beneficiarii centrului s-au declarat revoltați de ideea de a fi relocați, deoarece condițiile de locuire sunt foarte bune (asistență medicală, kinetoterapie, spațiile de cazare sunt dotate cu mobilier și aparatură specifică, paturi medicinale, saltele antiescare, spațiu de relaxare dotat cu fotolii de masaj, etc.)
Fotografia apărută în articolul din stiripesurse.ro nu este realizată in centrele aparținând acestei firme.
Am încredere că cetățenii nu se vor lăsa înșelați de această tentativă malițioasă de manipulare și denaturare a realității a unor așa ziși jurnaliști care nu urmăresc decât să-și ducă luptele personale pe seama unor drame, nerespectând normele deontolgice ale profesiei de ziarist.